چاپ لباس چیست؟
چاپ لباس یک فرآیند است که در آن الگوها، طرحها یا تصاویری بر روی لباسها یا پارچهها چاپ میشوند. این فرآیند معمولاً توسط ماشینهای چاپ خاص انجام میشود که از تکنولوژیهای مختلفی مانند چاپ انعطافپذیر، چاپ دیجیتال یا چاپ صفحهای استفاده میکنند.
برای چاپ لباس، ابتدا یک الگو یا طرح مورد نظر را در کامپیوتر طراحی میکنند. سپس این الگو به یک ماشین چاپ دیجیتال یا چاپ صفحهای ارسال میشود. ماشین چاپ با استفاده از رنگهای مختلف و فناوریهای مختلف، مانند جوهر یا رنگهای حرارتی، الگو یا طرح را بر روی سطح لباس چاپ میکند.
این فرآیند معمولاً در تولید تعداد کمتری از لباسها یا برای لباسهای سفارشی استفاده میشود. اما با پیشرفت تکنولوژی چاپ دیجیتال، میتوان حتی تولیدات انبوه را با این روش انجام داد.
1-چاپ سیک
چاپ سیک یکی از روشهای نوین و امروزی چاپ بوده که توسط مدلهای خاصی از قالب که به آن شابلون گفته میشود، بر سطوح مختلفی قابل چاپ خواهد بود. یکی از رایجترین نمونههای این حرفه، چاپ روی پارچه بوده که باعث توسعه یافتن برخی از صنایع مرتبط مانند نساجی شده است. در واقع این نوع خاص از چاپ تنوع قابلتوجهی به این صنعت افزوده است.
در واقع عملیات چاپ تصویر به وسیله یک توری با سوراخهای بسیار ریز انجام میشود. این توری کارآمد درون یک کلیشه ثابت قرار گرفته و جهت چاپ مورداستفاده قرار میگیرد. زمانی که میخواهند تصویر ویژهای را روی پارچه چاپ کنند، در واقع این تصویر را روی صفحه توری ایجاد میکنند. بخشهایی از این توری که نیازی به انتشار رنگ ندارد، توسط مواد خاصی که امولوسیون نام دارند پوشیده میشوند. در این حالت می توانیم تصاویر متنوعی را چاپ کنیم.
در مرحله بعد این شابلون طراحیشده را روی پارچه قرار داده و غلطکهای آغشته شده به رنگهای مورد نظر را با فشار بالایی از روی آن عبور میدهند. این عمل سبب میشود که رنگ ها به خوبی به پارچه منتقلشده و طرح رنگی مورد نظر روی قطعه کار شکل میگیرد. اگرچه از روشهای بسیاری جهت چاپ پارچه بهره میبرند اما بیشتر از چاپ سیلک روی پارچه جهت تنوع بخشیدن به لباسها استفاده میشود.
2-چاپ DTF
چاپ DTF (Direct To Film)، نوعی روش چاپ دیجیتال بر روی پارچه است. که در این روش طرح مورد نظر ابتدا بر روی یک فیلم مخصوص که تقریبا مثل فیلم های رادیولوژی است چاپ میشود و یک لایه رنگ سفید بر روی طرح چاپ شده چاپ میشود و بعد از آن پودر چسب به آن اضافه میشود که با حرارت دادن مثل چسب عمل میکند. و در مرحله آخر در کوره پخته میشود.
چاپ dtf یا چاپ مستقیم بر روی برگهای شفاف که به آن فیلم میگوییم، نوعی روش چاپ روی پارچه است. برترین مزایای چاپ dtf نداشتن محدودیتی در چاپ بر روی پارچههای مختلف است. و عیب آن هم قیمت نسبتا بالای این روش چاپ است. اما در مجموع با در نظر گرفتن مزایا و معایب این نوع چاپ میتوان گفت اگر به دنبال روش چاپ آسان و بیدردسر برای لباس و هر نوع پارچهای هستید، چاپ dtf بهترین است و محدودیت های چاپ سابلیمیشن پارچه را ندارد.
3-چاپ تریکو
چاپ تریکو یک فرآیند است که در آن الگوها، طرحها یا تصاویری بر روی پارچههای تریکو (یا بافتنی) چاپ میشوند. چاپ لباس که پارچههای تریکو معمولاً از الیاف نخی ساخته شدهاند، میتوانند بافتهای مختلفی داشته باشند.
برای چاپ تریکو، معمولاً از تکنولوژیهای چاپ دیجیتال استفاده میشود. در این فرآیند، الگو یا طرح مورد نظر را در کامپیوتر طراحی میکنند و سپس از پرینترهای دیجیتال با قابلیت چاپ بر روی پارچهها استفاده میکنند. این پرینترها با استفاده از جوهرهای مخصوص و فناوریهای پیشرفته، طرح یا الگو را با دقت بالا بر روی سطح پارچه تریکو چاپ میکنند.
چاپ تریکو معمولاً برای تولید لباسهای با طرحهای پیچیده و رنگارنگ مورد استفاده قرار میگیرد. این فرآیند به دلیل امکان چاپ با دقت بالا و توانایی ایجاد طرحهای متنوع و جذاب، بسیار مورد توجه است، به ویژه در صنعت مد و پوشاک.
4-چاپ افست
چاپ افست یکی از روشهای چاپ صنعتی است که برای چاپ مقدار بالایی از مواد چاپی با کیفیت بالا استفاده میشود. این روش به وسیله ترکیبی از آب و روغن برای انتقال تصاویر از پلیت چاپ به سطح مورد نظر استفاده میکند. فرآیند چاپ افست عموماً شامل مراحل زیر میشود:
آمادهسازی فایل: در ابتدا، فایل طراحی یا طرح مورد نظر برای چاپ باید آماده شود، سپس تبدیل به پلیت چاپ میشود.
تهیه کلیشه چاپ: تصویر یا طرح مورد نظر روی کلیشه چاپ قرار میگیرد. این کلیشه معمولاً از فلز (مانند آلومینیوم) ساخته میشود و طرح را به دقت و با کیفیت بالا به سطح انتقال میدهد.
انتقال تصویر به سطح چاپ: پس از آمادهسازی پلیت چاپ، رنگهای افست بر روی آن اعمال میشوند. سپس از طریق انتقال مواد چاپی به وسیله یک سری رولرها و سیستمهای چاپ انتقال مییابد.
خشک کردن: پس از چاپ، مواد چاپی باید خشک شود. این مرحله معمولاً شامل استفاده از اشعه ماورای بنفش و یا هوای گرم است تا رنگها بر روی سطح مواد چاپی خشک شوند.
چاپ افست به دلیل قابلیت چاپ در مقیاس بزرگ، کیفیت بالا، و قابلیت چاپ بر روی انواع مختلف سطوح از جمله کاغذ، کارتن، فلز و پلاستیک ویا چاپ لباس، در صنایع گوناگونی مانند تبلیغات، صنعت چاپ، بستهبندی و… استفاده میشود.
بهترین نوع چاپ لباس چیست؟
انتخاب بهترین نوع چاپ لباس وابسته به عوامل مختلفی از جمله نوع پارچه، طرح یا الگو، تعداد قطعات مورد نیاز، بودجه و نیازهای خاص شما است. هر نوع چاپ دارای مزایا و محدودیتهای خود است. در زیر، برخی از انواع چاپ لباس را معرفی کردهام که ممکن است بر اساس نیازهای شما بهترین گزینه باشند:
. چاپ دیجیتال: این نوع چاپ به دلیل امکان چاپ طرحهای پیچیده و دقت بالا، مناسب برای تولیدات کمیت برنامهریزی نشده یا لباسهای سفارشی است. همچنین، چاپ دیجیتال قابلیت چاپ تصاویر با رنگهای زنده و جزئیات دقیق را فراهم میکند.
. چاپ سیلک: این نوع چاپ برای تولید لباسهایی با طرحهایی با رنگهای یکنواخت و قابلیت چاپ در تعداد بالا مناسب است. این روش برای تولیدات انبوه و یا طرحهای ساده تر مناسب است.
. چاپ حرارتی: این روش به خصوص برای چاپ لباسهایی با طرحهای کوچک و جزئیات دقیق، مانند لوگوها یا نوشتههای کوچک، مناسب است. این روش همچنین برای چاپ لباسهایی با بافتهای مختلف مانند تریکو و پلی استر مناسب است.
به علاوه، در نظر داشته باشید که استفاده از مواد چاپی با کیفیت، رنگهای ماندگار و مقاوم در برابر شستشوی لباسها نیز بسیار مهم است. بهتر است قبل از انتخاب نوع چاپ، با یک متخصص چاپ یا تولید لباسها مشورت کنید تا بهترین گزینه برای نیازهای خاص شما را مشخص کنید.